Invandrar- och svenskfientlighet

Invandrarfientlighet innebär en rädsla för det okända. Rädsla för något som inte ingår i ens egen vardag. Ett papper fullt med frågor utan svar som istället ersätts med fördomar. Sagor, lögner och generaliseringar blir det du utgår ifrån, dina fakta. Du behöver inte ens byta ett ord med killen på bussen mitt emot dig för att förstå vem han är. Han är säkert en sådan kille som hänger runt i stan på kvällarna med sitt gäng och försöker få till bråk med förbigående, tänder eld på bilar och kastar sten på brandmännen. Han har garanterat inget jobb och säkerligen inget fullständigt betyg heller för den delen. Det är folk som jag, som jobbar hårt, vecka ut och vecka in, som gör det möjligt för människor som han att komma hit och slippa det krig som antagligen plågar landet han kommer ifrån. Han borde vara tacksam.

Svenskfientlighet bygger även den på rädsla. Rädsla och hopplöshet. Att bli utpekad och utstött, bara för att man ser annorlunda ut eller kanske pratar ett annat språk. Att ständigt bli behandlad på ett avvisande sätt. Du behöver inte ens byta ett ord med tjejen på bussen mitt emot dig för att förstå vem hon är. Hon är säkert en sådan tjej som hänger runt i stan med sina lika helsvenska vänner och skyller alla problem på invandrare. Arbetslösheten, den dålig ekonomin och alla skjutningar som förekommit i staden på sistone. Allt är vårt fel. Hon tror säkert inte jag har något jobb utan glider runt och röker zutt hela dagarna. Här jobbar man dag och natt för att överleva och försörja familjen och det enda man möts av är onda blickar och utfrysning. Var är respekten?

Om man tittar på Malmö, en stad med dryga 300 000 invånare och en av de mest invandrartäta städerna i Sverige, tycker man ju att samtal och möten mellan svenskar och andra etniciteter borde förekomma varje dag och att man därför har en bok fylld med svar av egna observationer och erfarenheter. Man skulle då inte bygga sin bild av andra människor på fördomar utan istället på riktiga möten. Du möts inte av en mur byggd på rädsla utan istället av en öppen port med en dörrmatta med texten “Välkommen”. Men verkligheten ser inte ut så. Malmö ser inte ut så. Detta vill jag ändra på.