I HJÄRTAT AV EN FÖRORTSTJEJ!

Hejsan!

Jag är en tjej som har mina rötter från två olika kontinenter, Chile i Sydamerika och Ghana i Afrika – mitt namn är Julie! Som en tjej med blandad bakgrund var det svårt för mig att passa in fast än jag är född och uppvuxen i Rosengård, ett av Sveriges mest utsatta områden både i media och i samhället. När jag umgicks med folk från Chile kände jag mig utanför för att jag var mörk, tillsammans med folk från Afrika var jag för ljus samt att jag inte kunde prata något annat än spanska och svenska. Det fanns enbart två svenska elever på hela Rosengårdsskolan.

Åren i skolan hade jag det tufft och fick gå om några år i gymnasiet, men det hindrade inte mig från att försöka nå mina mål! Min dröm var att bli en danslärare – en professionell dansare. Som liten var dansen en utav mina mål som jag lovade mig själv att uppnå, inget skulle hindra mig från min dröm. Inte ens min pappa, pengar eller skolan heller.

Min pappa hatade att jag och min syster Janet dansade, han ville enbart se studierna gå bra, vi kunde sitta hela dagar och göra läxor med pappa för annars blev det kaotiskt hemma. Han kunde skrika så hela Rosengård hörde honom ifall vi kom hem med dåliga betyg. På ett utav utvecklingssamtalen kunde han börja skrika framför lärarna, allt han brydde sig om var att mina barn inte ska ha dåliga utvärderingar eller betyg.

I slutändan var det ändå jag som blev det svarta fåret i familjen pga. att jag slutade följa reglerna som fanns hemma. Till slut orkade jag inte vara som alla andra och mitt liv vände helt, jag slutade gå till skolan, började sova hemma hos kompisar även fast jag inte fick och blev utkastad var tredje helg. Youtube var min bästa kompis på den tiden då jag hade det som tuffast, det var min enda passion för tillfället.

Det fanns tyvärr inga pengar för mig att börja dansa i en vanlig dansskola, kostnaderna var och är för höga i vissa dansskolor. Så jag och min syster startade en Ghetto ass dansgrupp, “Dance killers” kallade vi oss då. Idag har vi ändrat namn och numera heter vi Bowdown Crew med vår egen dansskola, Bowdown dance academy – en av Sveriges snabbast växande dansverksamheter!

Under alla dessa år som jag har jobbat med ungdomar på vår dansskola och på olika skolor över hela Malmö, under tiden har jag fått höra olika historier om deras situationer där hemma som har påmint mig om min historia. Det påverkar mig mycket! Jag försöker prata och förklara för dem för att de inte ska göra samma misstag som jag gjorde, att ta skolan förre dansen har alltid varit mitt motto för mina elever.

Tidigare har jag inte kunnat göra så mycket åt deras fall mer än att vara en bra lyssnare, ge råd och hopp för framtiden. Mitt kontaktverktyg för att nå ut till ungdomar har varit min dans, men nu har jag riktiga redskap att jobba med! Har blivit anställt i Arbetsförmedlingen Unga In som hjälper ungdomar mellan 16-24 år som har hamnat utanför systemet! Detta är dröm jobbet, att kunna se en ungdom som har haft det tufft i flera år p.g.a. sina situationer hemma, skolan och på gatan, se dem bli motiverade till att ta tag i deras liv igen är det bästa som finns!

Idag är jag stolt över allt jag har uppnått och gått igenom. Alla mina misstag är det som har gjort mig till den Julie jag är idag, “det finns inget annat misslyckande än att sluta försöka”. Hade jag kunnat göra om allt så hade jag gjort det igen och igen och igen.

Bless, Julie Chikane!