Att vara annorlunda

Har du någon gång känt att du inte riktigt är dig själv fullt ut? Att omgivningens förväntningar påverkar din identitet? Jag är övertygad om att många tjejer runt om i Malmö och resten av världen kommer att känna igen sig i min historia.

Jag är uppvuxen i Malmö med turkiska rötter. En vanlig tjej som alltid haft en stark karaktär. Social, utåtriktad och nyfiken på vad livet har att erbjuda. Min uppväxt var rätt så bra. Jag fick det mesta jag pekade på, var duktig i skolan och har föräldrar som stöttat mig. Ju äldre jag blev desto mer ville jag se, lära mig och testa nya saker. Min nyfikenhet och drift ledde till engagemang. Jag var bland annat aktiv inom elevkåren och ideella organisationer. Jag brann för att samhällsdebatten och ville gärna göra min röst hörd. Mina föräldrar stöttade mig i mitt engagemang men var rädda för vad vår ”folk” skulle tycka om jag började uttrycka mig allt för mycket och vara för självständig. Jag brydde mig aldrig vad andra tyckte om mig och blev i tidig ålder självständig och ifrågasatte den bild som min kultur målat upp om hur en ordentlig tjej ska vara.

Medan tiden gick såg jag många unga turkiska tjejer avslutade gymnasiet, förlovade sig med en turkisk kille som de känt i 3 månader, reste runt och fick frihet och självständighet, gifte sig och skaffade barn inom loppet av ett år. Postade bröllopsfoton på Facebook och tävlade om vem som lever det lyckligaste och mest exklusiva livet. Hade man tur så skiljde man sig inte innan man hunnit fylla 25.

Jag visste tidigt att jag var annorlunda, att jag inte ville ha ett liv som begränsade mig och fråntog mig rätten att vara självständig och sträva efter att hela tiden utvecklas och uppnå mina mål i livet. Min självständighet och ifrågasättande personlighet passade inte in i mallen för hur en ”ordentlig” turkisk tjej skulle vara.

Idag är jag 22 år, ogift, har universitetsutbildning, arbetar, engagerad ideellt och har rest runt en del. En sprallig personlighet som är social och tycker om att träffa nya människor. Jag är långt ifrån de turkiska idealet och valde att inte låta andra påverka hur jag ville leva mitt liv.

Även om jag alltid gjort det jag känner för har förväntningarna från ens kultur och människor som man inte känner varit påfrestande. Jag vet att det finns många tjejer och kvinnor där ute som lever under samma och till och med värre omständigheter. Jag har haft tur. Även om min kultur har en snäv kvinnosyn så växte jag upp med möjligheten till frihet och självständighet.

Den här storyn är till alla er tjejer som blir dömda och fråntas möjligheten att fullt ut ha egna åsikter och våga ifrågasätta hur samhället ser ut. Lev ert liv precis som ni vill, låt aldrig någon säga åt er att ni ska nöja er med ett liv enligt deras förväntningar. Studera, engagera er och res runt i världen, upptäck nya saker och utbyt tankar och synsätt med människor som ni träffar. Att vara annorlunda är ett privilegier och ni kan göra skillnad. Så våga vara den ni är och glöm aldrig, ni är inte ensamma!

Kärlek, A