Min berättelse om malmö

Jag är en mamma, en helt vanlig mamma, fast en ung mamma. Jag är snart tjugoett år, bor med min man och två barn. När jag tänker på Malmö tänker jag på min hemstad, min uppväxt, mitt liv och allt jag har upplevt under mina år. Här har jag mina rötter, här träffade jag mitt livs kärlek för snart sju år sedan. Mina barn är födda här, allt jag har byggt upp finns här. Malmö finns i mitt hjärta, mina barns, min familjs. Jag är personen som enbart ser de positiva sidorna, kulturer som blandas, gemenskap, glädje och lycka. Svenskar, afrikaner, albaner som tillsammans skänker pengar mot våldet emot Gaza, falafel nr 1 med väldens godaste falafel. Barn från olika kulturer som skrattandes springer och leker. I Malmö kan man alltid räkna med en hjälpande hand.

Men jag har också sett de negativa sidorna. Gäng som samlas, droger som langas, bilar som langar sprit åt unga. Sådant ser man inte när man bor där, men man vet för någon nära har handlat där i sina unga år. Malmö är bra på att dölja de dåliga sidorna, kvällsvandrare, smutsiga kanyler som ligger tomma, tjuvar, skottlossningar, våldtäkter, okända män som bankar på altanen uppger att de är jagade av en bordell. I gatuhörnet pratar gängen om utpressning, överdos och pengar. Visst man ser det ibland. Men man hör om det varje dag.

Nioåringar som på rasterna tar några bloss, fjortonåringar frågar efter tändare till deras holk. Ja vart är Malmö på väg. Att dessa unga barn redan är i dåliga kretsar. Stökiga elever, lärare som slutar. Kaxiga barn på träningar som mister sina förebilder. Det måste ske en förändring.

Jag försöker se runt problemen men innerst inne vet jag att Malmö kanske inte är en bra stad. Frågan jag får: Vill du att dina barn ska växa upp i Malmö? Ja, självklart. Malmö är en fin stad, hjälpsamma människor, glada, positiva, kreativa och lärorika. Med det menar jag fina människor som ger bort julklappar till barn vars föräldrar lever på existensminimum, ger hemlösa mat, kläder och en sovplats. Förskolorna som lär barnen att värna om miljön eller grannen man alltid kan lita på när mjölken tar slut.

Alla föräldrar, lärare och tränare ni får inte ge upp ni är nästa generations förebilder!

Men trots allt är Malmö mitt, Malmö är vårt! Vi ska föra den yngre generationen närmare oss och tillsammans blir vi starkare och oslagbara!